pondělí 20. března 2017

Paramedic v Saudi: Modrý kód

Milí kolegové, dovolte mi, abych se s vámi podělil o další novou zkušenost ze své pracovní pozice záchranáře v Saudské Arábii. V areálu naši nemocnice NGHA v Rijadu vyrostl v minulých letech novy, obrovsky komplex specializované dětské nemocnice King Abdulaziz Specialist Children ´ s Hospital (KASCH), který by mel byt slavnostně otevřen v tomto měsíci.


Otevřeni tak velké nemocnice sebou nese mnoho logistickych problemu, od nedostatku personalu az po nutnost celou budovu vybavit vším potřebným. I naše zachranná služba EMS zde bude v nejbližší době plnit své úkoly, neboť se zde počítá s přítomností posádky ALS a to v režimu 24/7. Novinkou pro EMS budou "výjezdy" na tzv. code blue.


Protože má naše nemocnice zmezinárodni certifikaci kvality JCI, jejím standardům podléhá i kódovaci systém pro rúzne typy události. Tyto kódy jsou vyhlašovány nemocničním rozhlasem a dotčené tymy dostávají informaci také na pager nebo telefonem. Například červený kód (code red) značí pozar, černý (code black) katastrofu velkého rozsahu a žlutý (code yellow) ztracené nebo unesené dítě. Pro záchranáře z EMS je nejdůležitější modrý kód, tedy code blue. Vyhlašuje se v případe, ze kdekoliv v nemocnici, na oddělení nebo v čekárně zkolabuje pacient, návštěvník nebo třeba zaměstnanec.


V KASCH v těchto dnech probíha intenzivni nácvik simulaci těchto modrých kódu, tak aby se týmy secvičily a hlavně, aby se po rozlehle budově dokázaly spolehlivě pohybovat a pacienta vždy našly. V případě, ze tedy někdo zkolabuje například na CT, personál vytočí číslo 77 a ohlásí dispečerovi code blue s přesným popisem místa (jméno, pohlaví a vek se neudává a ani se nepopisuje, v jake stavu pacient je), přítomní zdravotnici zahájí resuscitaci a na místo v tu dobu již míří tým BLS (basic life support) a záchranáři co by ALS (advanced life support). BLS na miste provádí pouze stlačévání hrudníku a plicní ventilaci ambuvakem. Po "příchodu" záchranářů na místo se vedoucím zásahu automaticky stává Paramedic (záchranář) a to bez ohledu na to, zda je přítomen lékař nebo ne. V tu dobu je z paramedika Team Leader, který pouze rozděluje úkoly a ordinuje léky a výboje při arytmii. Pro nas z CR to může vypadat divně, ale zde všichni zdravotnici prošli kurzem BLS a někteří (JIP, urgentní příjem apd) i kurzem ACLS a opravdu všichni vědí jak a co mají dělat.





Protokol se dodržuje naprosto striktně, žádné odchylky nejsou tolerované. Do kompetenci ALS patří mimo jiné intraoseální přístup nebo kardioverze jak farmakologická tak elektrická. V podstatě zcela do pozadí ustupuje endotrachealní intubace a částečné i podávání adrenalinu. Prioritu má tzv. high quality CPR a early defibrilation, tedy kvalitně prováděné stlačování hrudníku a ventilace a včasná defibrilace. U takovéto resuscitace je běžné, ze je do ni zapojeno 5-x víc lidi, než jsme zvyklí. Pokud se vše podaří, pacient je převezen (ne vždy ve stabilizovaném stavu) na oddělení urgentního příjmu.



Závěrem bych chtě ale říct, ze ne všechny code blue jsou resuscitace. I když v teto zemi člověk opravdu nikdy neví, neboť je zde vysoké procento i mladých lidi a dětí s vrozenými a nerozpoznanými srdečními vadami.


Žádné komentáře:

Okomentovat